Maak je eigen natuurlijke vlekkenverwijderaar.

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 19:03

Maak je eigen natuurlijke vlekkenverwijderaar.

Maak je geen zorgen iedereen maakt wel eens vlekken tijdens een maaltijd, feestje of bank hangen. Het allerbelangrijkste is om snel te handelen en de stof geen vlekken laten absorberen, later is het veel moeilijker om ze er uit te krijgen. 

 

We grijpen vaak naar chemische vlekkenverwijderaar die het textiel zelf kunnen beschadigen. Bovendien kunnen zulke producten schadelijk zijn voor zowel jou als de omgeving.

 

Wees slimmer dan de vlekken en zet natuurlijke manieren in om het klein vuil te bestrijden. Lees deze blog en maak jouw eigen vlekkenverwijderaar voor kleding. Voor bijna elke vlek!

 

Als je geen tijd hebt om je eigen vlekkenverwijderaar te maken en je wilt hier en nu handelen? Hieronder vind je een lijst met bewezen natuurlijke producten die werken bij verschillende soorten vlekken. ( middeltjes uit grootmoeders tijd )

 

Vergeet niet om vlekken niet te hard af te vegen, op deze manier kan je de stof beschadigen. Blijf kalm en neem de tijd om de juiste methode te kiezen afhankelijk van de vlek. 

 

Azijn:

Is een van de beste natuurlijke reinigingsproducten die er bestaan. Dit veelgebruikte keukeningrediënt is een krachtige vlekkenverwijderaar, zowel voor kleren als andere oppervlaktes, zoals vloerbedekking, vloeren en meubelstukken.

 • Algemene vlekken: Om vlekken uit kleren of andere oppervlaktes te verwijderen, meng je een half kopje azijn met een liter water en een kwart kopje natriumbicarbonaat. Breng dit mengsel rechtstreeks aan op de vlek en laat het vijftien minuten zitten voordat je het afspoelt.
 • Schimmelvlekken: Azijn is ook erg goed voor het verwijderen van schimmelvlekken. Meng in dit geval twee gelijke delen azijn en zout en breng het resultaat aan op de vlek.
 • Vet vlekken: bv olie, boter en zelfs vet. Meng het met water in verhouding 1:1, week een zacht doek in de oplossing en veeg voorzichtig schoon.

 

Zout:

Een betrouwbare manier om vlekken van rode wijn, rode bieten of bloed te verwijderen. Is de vlek nog nat strooi het zout rechtstreeks op de vlek, is de vlek opgedroogd maak dan een papje van zout met water. Bestrooi de vlek en wrijf zachtjes met je vinger over de stof. (bij delicate stof langst de binnenkant) Wanneer het zout van kleur verandert, schud je het af en herhaal je de procedure.

 

Citroen:

Citroen kan wonderen verrichten bij het verwijderen van vlekken. Pers het sap van een halve citroen uit, laat een propere spons erin weken en veeg voorzichtig de vlek schoon. Wanneer je het sap mengt met zout, creëer je een krachtig product waarmee je koffie-, thee- of inktvlekken kunt verwijderen.

 

Natriumbicarbonaat:

Is zonder twijfel een van de beste producten die je te allen tijde in huis zou moeten hebben. Dit witte poeder is bijzonder goedkoop. Het kan je met een hoop schoonmaaktaken rond het huis helpen, en dan vooral wanneer je vlekken uit je kleren probeert te krijgen.

 • Zweet- of braakselvlekken: Als je kleren vlekken hebben door zweet of braaksel, dan hoef je alleen maar zes eetlepels Natriumbicarbonaat te mengen met een half kopje warm water. Breng het mengsel vervolgens rechtstreeks aan op het gebied met de vlekken. Laat het vijftien minuten inwerken en spoel het daarna af met warm water. Herhaal dit proces als de vlek na de eerste keer nog niet weg is en was daarna je kleren zoals normaal.
 • Vetvlekken: Vetvlekken kunnen erg vervelend zijn, omdat oliën vaak hechten aan de vezels van textiel. Natriumbicarbonaat is een geweldige manier om vetvlekken eruit te krijgen, omdat dit middel de olie absorbeert. Om deze remedie te gebruiken moet je een beetje natriumbicarbonaat rechtstreeks op het gebied aanbrengen, die een half uur laten zitten, schrobben, en tot slot afspoelen.

 

Zure Melk (ongesuikerde karnemelk):

Heb je last van gele vlekken op witte stoffen? Zure melk kan ze gemakkelijk aan, het heeft een natuurlijk whitening en vlekverwijderingseigenschappen. Laat de stof er in weken voor 15-20 minuten en was daarna zoals gewoonlijk.

 

Natuurlijke vlekkenverwijderaar

Hoe maak je dat? 

Denk dat je vlekken in kleding vaak voorkomen, dan is het handig om een universele natuurlijke vlekkenverwijderaar te maken die snel en gemakkelijk op verschillende soorten vlekken kan worden toegepast. Zet het op een gemakkelijk toegankelijke plaats neer en gebruik het zodra de vlek nog vers is. 

 

Om een natuurlijke vlekkenverwijderaar te maken heb je nodig:

 • Natriumbicarbonaat (zuiveringszout)
 • Azijn
 • Water
 • Citroen
 • Een beetje zout
 • Lege spuitfles

 

Stap voor stap voorbereiding: 

 • Vul de spuitbus met 3/4 water
 • Voeg 1tTheelepel natriumbicarbonaat toe
 • Voeg 1 theelepel zout toe
 • Voeg sap van 1/4 citroen toe
 • Voeg 1 eetlepel azijn toe
 • Goed mengen

Dit mengsel kun je op bijna alle vlekken gebruiken, minst de stof, waarop de vlekken zijn, kleurvast is. Spuit het op de vlek, laat het even inwerken en was zoals gewoonlijk. Je zult zien dat de vlekken verdwijnen. 

 

Heb je zelf een goede tip als vlekkenverwijderaar? Plaats het gerust in de reacties.

 

XOXO

Virginie

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.