Waarom kiezen voor een natuurlijk deodorant.

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 17:05

Wat weet jij van deodorant af? We gebruiken het allemaal, want ja vies ruiken daar zeggen wij nee tegen. Omdat het de normaalste zaak van de wereld is staat niet iedereen er bij stil wat we onder onze oksels smeren. Welke ingrediënten zitten er in deodorant en wat ze met ons lichaam doen? Er is een groot verschil tussen natuurlijke & synthetische deodoranten. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde deodoranten schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid? Misschien heb je zelf weleens jeuk, roodheid of bultjes onder je oksels ervaren. Deze reactie komt er niet voor niets. Bepaalde stoffen brengen grote risico’s mee met betrekking tot onze huid en gezondheid. Hier vertel ik je graag meer over.

 

Spuitdeo's en anti-transpirant 

Oksel zweetklieren zijn pas actief vanaf de puberteit. Dit is vaak ook de leeftijd waarop gestart wordt met deodorant. De lekkerste geurtjes worden uitgekozen en het liefst ook nog eentje die het zweet remt (anti-transpirant), want die natte plekken in je blouse zijn ook geen gezicht. Maar wat voor effect hebben deze niet-natuurlijke deo’s eigenlijk op je lichaam?

De welbekende spuitdeo’s bevatten alcohol, parfum en een boel andere chemische toevoegingen, zoals parabenen en conserveermiddelen. Deze stoffen drogen de huid onder de oksels uit, waardoor irritatie kan ontstaan. Ook prikkelen ze de klieren, waardoor het zo kan zijn dat de zweetklieren nog meer zweet gaan produceren. Daarnaast bevatten veel deo's een anti-transpirant: oftewel, een stofje dat het zweten moet stoppen. Dit is vaak op basis van aluminium en zorgt ervoor dat de zweetklieruitvoergangen verstopt raken. Hierdoor kan zweet er niet meer uit en stapelen afvalstoffen zich op in de uitvoergangen. Niet gezond dus! Daarnaast dringt aluminium je huid en lymfebanen binnen en kan het je hormoonbalans verstoren. Ook wordt aluminium gelinkt aan bepaalde vormen van kanker, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Wel is aangetoond dat bij vrouwen met borstkanker een verhoogd gehalte aluminium is gevonden in de lymfebanen. 

 

De betere oplossing 

Zweten is een normaal proces in het lichaam en gebeurt met een reden. Vaak is de zweetproductie rondom de puberteit actiever en is het in zo’n fase fijn om het zweten te remmen met een anti-transpirant. Maar vaak blijft men vanaf dat moment jaar in en jaar uit dezelfde soorten deo’s gebruiken. Maar wist je dat je vermoedelijk nu, eenmaal veel ouder, minder zweet dan tijdens de puberteit? De anti-transpirant kun je daarom rustig laten staan. De vervelende geurtjes willen we natuurlijk wel voorkomen en daarvoor is de natuurlijke deodorant het antwoord.

Natuurlijke deodorant  is opgebouwd uit een aantal huidvriendelijke oliën, zoals kokosolie, sheaboter en cacaoboter. Deze zorgen voor een rustige okselhuid. Voor een lekker geurtje worden hier etherische oliën aan toegevoegd. Deze geuroliën zijn vriendelijker voor je lichaam en het alternatief voor parfum in de deo’s. Daarnaast worden er een aantal ingrediënten toegevoegd die de reactie tussen de vetten uit je zweet en de huidbacteriën blokkeert, waardoor het zweet niet gaat stinken. Voornamelijk natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baking soda) en arrowroot (pijlwortel) zijn toppers in het neutraliseren van geurtjes. Daarnaast wordt zinkoxide of witte klei toegevoegd, wat een vocht opnemende werking heeft en ervoor zorgt dat zweet sneller opdroogt. Een natuurlijke deo remt dus niet de zweetproductie, maar zorgt ervoor dat het zweet niet of minder gaat ruiken. Gezond voor jouw oksels en lichaam!

 

Overstappen op natuurlijke deo

Afkicken

Voordat je overstapt op een natuurlijke deo zou je wel rekening moeten houden met het een en ander. Als jouw oksels gewend zijn aan agressieve deo’s met aluminium, dan zullen de zweetklieren eerst van deze ingrediënten moeten afkicken. Jouw zweetklieren zullen alle ‘rommel’ eerst moeten uitscheiden en dit kan gepaard gaan met wat geur. De eerste twee weken na het stoppen van jouw anti-transpirant of spuitdeo kan het dus zijn dat je meer zweet en dat het zweet gaat ruiken. Dit wordt beter, geloof me! Het is even doorbijten en deze ‘afkickperiode’ afzien. Hierna raakt de zweetproductie meer in balans, waardoor je op lange termijn minder vochtige oksels kunt hebben. Wat in de tussentijd helpt, is het meenemen van verfrissingsdoekjes gedurende de dag en je natuurlijke deo bijsmeren.

Less is more

Naast het afkicken kan het ook zijn dat jouw okselhuid moet wennen aan de nieuwe ingrediënten uit je natuurlijke deo. Van natuurlijke deo’s heb je maar héél weinig nodig en je gebruikt als snel teveel. Twee ‘strepen’ onder elke oksel is voldoende, waarvan je je vingertoppen nog kunt gebruiken om het product over de hele oppervlakte te verdelen. Natriumbicarbonaat kan, bij teveel product gebruik, zorgen voor wat irritatie op de huid. Hierom is het erg belangrijk om weinig te gebruiken. Pluspunt is dat je vrij lang met zo’n deo doet!

 

Voor wie nog niet helemaal overtuigd is van de voordelen van een deodorant op natuurlijke basis zetten we hier de feiten even op een rijtje. Synthetische deodorants bevatten een vaak gevaarlijke ingrediënten met een negatieve werking op het lichaam. Zo remt aluminium in synthetische deodorants de zweetproductie. Zweten is echter heel belangrijk voor ons lijf aangezien het zorgt voor de afvoer van gifstoffen en onze lichaamstemperatuur stabiel houdt. Verder bevatten synthetische deodorants vaak kunstmatig parfum wat huidirritaties kan veroorzaken. 

Wat een deo dan nog voor zin heeft? Awel, natuurlijke deodorants remmen de zweetproductie niet af, maar schakelen de bacteriën uit die zorgen voor een vervelende geur. Op deze manier raakt de huid niet verstopt en kunnen je oksels gewoon blijven ademen. Daarnaast is een deodorant op natuurlijke basis vrij van aluminium, alcohol, parabenen, kunstmatig parfum en andere ingrediënten die gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Hoog tijd om over te schakelen dus.

  

Hier mijn favoriete natuurlijke deodorants op een rijtje.  (verkrijgbaar in de webshop)

 

Liefs, 

Virginie

• Marcel's green soap deostick - 6,75€

• Natuurlijk deodorant pure cotton - 8,95€

• The lekker company deodorant - 7,49€


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.