Waarom kiezen voor een veiligheidsscheermes!

Gepubliceerd op 10 februari 2022 om 14:33

Waarom kiezen voor een veiligheidsscheermes!

Het is alsof hij opnieuw is uitgevonden. Steeds meer mannen en vrouwen gaan weer over op een veiligheidsscheermes. Toch bestaat het veiligheidsscheermes al meer dan 100 jaar en is het een item dat je waarschijnlijk herkent uit het badkamerkastje van je opa. Toch komt deze manier van scheren weer helemaal terug en ik moedig je aan het ook eens te proberen. Het is een heerlijk (ochtend) ritueel en geeft een ongekend glad resultaat zonder irritatie. Ohja, het gaat je ook nog eens geld besparen.  

 

Een veiligheidsscheermes is een luxe houder waar je een scheermesje in kan plaatsen. Deze mesjes zijn vlijmscherp en makkelijk zelf te vervangen. Het scheerresultaat met het veiligheidsscheermes is perfect glad en vrij van irritatie. Waarom scheren we dan niet allemaal met dit systeem?

 

In de jaren 60 kwam er een bedrijf genaamd Gillette (misschien heb je er weleens van gehoord) met een nieuw soort scheermes genaamd de cartridge mesjes. Dit zijn de scheermesjes die iedereen vandaag de dag in de supermarkt ziet liggen. Een houdertje met afneembare kopstukjes die vaak vijf mesjes bevatten. Het scheren kost minder tijd en je kunt makkelijk mesjes vervangen. Klinkt als een goed alternatief maar dat is het toch niet. Want deze zijn alles behalve milieu vriendelijk en zorgen voor meer irritatie van de huid. De scheermesjes zijn namelijk gemaakt van plastic en zijn dus niet recyclebaar. En doordat de kopstukjes meerdere mesjes bevat zorgt het voor meer irritatie van de huid.  

Waarom een Veiligheidsscheermes gebruiken?

 

  1. Minder kosten

Ten eerste is het gebruik van een veiligheidsscheermes voordeliger. Het is in het begin een grotere investering omdat het veiligheidsscheermes zelf best veel geld kost. Het zijn de mesjes waar je flink op gaat besparen. De houders van cartridge mesjes zijn goedkoper maar de mesjes die steeds vervangen moeten worden zijn duurder dan de mesjes van een veiligheidsscheermes. In een veiligheidsscheermes gebruik je meestal double edge blades die twee snijkanten hebben waardoor die minder snel weggegooid hoeven te worden. Omgerekend kosten deze mesjes gemiddeld €0,50 per mesje. 

 

  1. Beter resultaat

Het scheren met een veiligheidsscheermes is ook nog eens veel beter voor je haartjes en je huid. De mesjes van een cartridge snijden de haren niet echt af maar trekken de haartjes kapot. Dat zorgt ervoor dat veel mensen irritatie of ingegroeide haren krijgen na het scheren of zelfs ontstekingen. In een veiligheidsscheermes heb je één mesje dat scherper is en makkelijk over je huid glijdt en daadwerkelijk de haartjes doorsnijdt. Bovendien hoef je minder vaak te scheren doordat je een veel gladder resultaat behaald.

 

Hoe scheer je met een veiligheidsscheermes?

 

Ik kan me voorstellen dat je in het begin niet weet hoe je dit aan moet pakken. Daarom leg ik je stap voor stap uit hoe jij het perfecte scheerresultaat kan bereiken. Aan het einde van deze blog geven we je nog advies over het kopen van het juiste scheermateriaal.

 

Stap 1: Voordat je begint met scheren is het belangrijk je huid soepel te maken, de haarzakjes zachter en je poriën open te zetten. Dit kan door je huid te spoelen met warm water of nog beter een vochtige warme handdoek over je gezicht halen (voor de mannen). Zo voorkom je irritaties na het scheren.

 

Stap 2: Je kunt nu schuim gaan aanbrengen op de huid. Ik adviseer hiervoor een shaving bar te gebruiken. Deze bevatten minder chemicaliën dan een schuim of gel uit een spuitbus. Je kan hiervoor een scheerkwast gebruiken. (voor het gelaat een aanrader)

 

Doe je scheerkwast een halve minuut in warm water zodat deze goed het vocht kan opnemen. Haal je scheerkwast eruit en knijp zachtjes in de kwast om het overtollig water eruit te halen. Te veel water zorgt voor slechte schuim. Breng nu de Shaving bar aan op de kwast. Je kunt de kwast in de pot met Shaving bar wrijven of deppen tot er een laagje op de kwast zit. Vervolgens heb je een scheerkom nodig om het schuim te maken. Als je geen scheerkom hebt kun je eerst ook een gewoon kommetje gebruiken.

Wrijf de kwast in de kom in een rechte lijn heen en weer totdat er een mooi schuim ontstaat. Wrijf net zo lang door tot er geen belletjes meer te zien zijn. Gaan de belletjes niet weg? Dan heb je te veel water in de kwast. Maak liever geen cirkelende beweging in de kom dit kan slecht zijn voor de haartjes van je kwast. De haartjes kunnen dan in elkaar gedraaid worden en los gaan laten.

 

Stap 3: Masseer nu de kwast heen en weer over je huid totdat je huid bedekt is met een goede laag schuim. Voor het gezicht van onder je kin helemaal tot boven in je wangen.

 

Stap 4: Het is tijd om te gaan scheren. Zet een bakje met warm water klaar om je veiligheidsscheermes in schoon te schudden (vooral voor mannen die gezicht scheren). Dit haalt overmatig schuim en achterblijvende haartjes tussen het mesje weg en zorgt voor een optimaal resultaat.

Scheer altijd met de haargroei-richting mee en nooit tegen de haargroei in. Doe je dit wel dan krijg je ingegroeide haartjes. Scheer altijd in een rechte baan. Druk het mes niet tegen je huid maar laat het mes het werk doen. Glij zachtjes langs de huid. Je moet het mes altijd in een bepaalde hoek houden om optimaal te scheren. Om de juiste hoek te vinden kun je eerst het mes met de bovenkant tegen je huid zetten en steeds iets meer draaien totdat je de haartjes hoort en voelt afsnijden. Je hebt dan de juiste hoek gevonden.

Probeer niet te vaak over hetzelfde deel te scheren. Je huid raakt daardoor gestrest. Heb je wel een haartje overgeslagen breng dan opnieuw wat schuim aan en ga er zachtjes weer overheen.

 

Stap 5: Belangrijk stap voor de mannen. Wanneer je klaar bent met scheren is het belangrijk de poriën te dichten. Dit doe je met koud water. Met alleen koud water kan het lastig zijn de schuim van je gezicht te krijgen dus je kunt ook een koude vochtige handdoek gebruiken. Probeer dan vooral te deppen en niet te wrijven om irritatie te voorkomen.

Optioneel is nog een after shave te gebruiken. Gebruik dan altijd een after shave zonder alcohol. Alcohol droogt de huid uit. Het liefste ook een after shave waar niet veel of zelfs geen parfum in zit. Je kunt natuurlijk ook een aluinsteen gebruiken.

 

Geef het scheren met een safety razor de tijd. Het vergt iets meer techniek dan het scheren met een cartridge maar geeft uiteindelijk veel meer plezier. Het zal de eerste keer misschien niet gelijk helemaal goed gaan maar na een paar keer scheren heb je het onder de knie.

 

 

Welk veiligheidsscheermes is het beste?

Het moeilijkste is misschien nog de keuze welk veiligheidsscheermes je moet kopen. Met de volgende veiligheidsscheermessen zit je als beginner in ieder geval altijd goed:

 

Metalen veiligheidsscheermes - €19,99

Bamboe veiligheidsscheermes - €21,99

 

Scheerkwast 

Scheerkwasten zijn er van verschillende soorten materiaal. Zo heb je scheerkwasten met haren van dassenhaar, varkenshaar en synthetische haren. De dassenharen absorberen het meeste water en zullen over het algemeen het makkelijkste werken. Om te beginnen is een kwast met synthetische haren prima. Tegenwoordig zijn de synthetische haren bijna niet meer te onderscheiden van andere haarsoorten. Enkele goede kwasten zijn:

Beide synthetische haren (ik ga voor diervriendelijk)

Bambaw scheerborstel - 19,99€ 

Croll & Denecke scheerborstel - 12.25€

 

Shaving bar 

Je kunt kiezen uit een sensitieve shaving bar  of original. Beide doen hetzelfde. Deze shaving is voor iedereen geschikt. Het bevat geen zeep, sulfaten, palm olie en veroorzaakt geen irritatie. De geur alleen al is onweerstaanbaar. 

 

Wondr shaving bar original - 8,95€

Wondr shaving bar sensitive - 8,95€

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.