Langzaam maar zeker verstikt plastic onze planeet!

Gepubliceerd op 30 april 2021 om 12:43

Langzaam maar zeker verstikt plastic onze planeet.

Wist je dat er elke minuut miljoen plastic waterflessen worden verkocht, dat er elke minuut één vrachtwagen vol plastic in de oceanen terecht komt. De macht van de consument is een reëel iets. 

 

Maak je leven en de wereld een stukje meer plasticvrij - Yes, you can!

10 redenen om mee te doen. 

Ik wil evenveel als jou een fijne wereld voor onszelf en de volgende generaties en dus voorzie ik jou supergemakkelijke tips. 

Niet twijfelen. Gewoon meedoen!

 

1. Je wilt minder wegwerpplastic in de wereld.

Plastics belanden vaak op het stort (zelfs gerecycleerd plastic belandt ooit als afval op een stort of in een verbrandingsoven) of komt via zwerfvuil in natuur en waterwegen en zo in de zee terecht. En de plastic afvalberg neemt alleen maar toe. Bovendien is plastic gemaakt om eeuwig mee te gaan: het breekt niet af maar valt uiteen in microplastics. Ze zorgen dus voor permanente vervuiling. Er is geen ‘weg’ in ‘weg’werp...

 

2. Je draagt je steentje bij aan een betere wereld - en dat maakt je happy.

Door zelf meer plasticvrij te gaan, doe je iets aan het probleem. Bovendien start je een ontdekkingstocht waarbij je elke dag leert.

 

3. Je doet het voor de volgende generaties. 

Welke toekomst wil je hen achterlaten? Wil je door hen herinnerd worden om wie je bent of om de afval die je achterliet? Besef je dat je plastic yogurtpotje langer zal bestaan dan je klein- en achterkleinkinderen? En we willen toch allemaal dat zij nog zullen kunnen genieten van de natuur? Of simpelweg… gezond zijn?

 

4. Ook je eigen gezondheid vaart er wel bij.

Plastic is niet alleen toxisch als het wordt geproduceerd, maar ook wanneer we het gebruiken: plastic lekt in onze voeding en in het water. Wanneer je plastic verpakkingen koopt, breng je toxische stoffen je leven binnen die je lichaam belasten en je hormonen verstoren. Plastic mijden helpt om lucht, drinkwater én je lichaam gezonder te houden.

 

5. Je wilt dieren geen schade toebrengen.

plastics op - als ze al niet stikken of verwikkeld raken in grotere stukken plastic. Filmpjes hierover zijn zo pijnlijk dat we er liever van wegkijken. Maar het gebeurt wel, for real. Wat we niét zien, is zo mogelijk nog erger: de microplastics die al tot in de zeebodem zitten, in de vissen, schelp- en schaaldieren en uiteindelijk ook in het eten op ons bord.

 

6. Je wilt niet dat de planeet nog langer afziet.

Onze planeet heeft zoveel wondermoois te bieden. Maar we zijn er met zijn allen een zootje van aan het maken. We wandelen allemaal graag in de natuur of aan zee. Een beetje zorg dragen voor de planeet is dan toch het minste?

 

7. Wat jij koopt, heeft effect.

De macht van de consument is een reëel iets. Tien jaar geleden vond je nauwelijks bio, veggie of vergeten groenten in de supermarkt en kijk nu. Zelfs al geven we allemaal maar één plastic item op, bijvoorbeeld waterflessen, of voorverpakte groenten. Refusing single- use plastic is the way to go. Met andere woorden koop bewust.

 

8. Je spaart geld. Elke keer als je iets in wegwerpverpakking koopt, gooi je letterlijk geld in de vuilbak.

Herbruikbare producten kopen is een investering, maar dat heb je snel terug verdiend. 

 

9. Je wint tijd.

Fabrikanten beloven ons tijdsbesparing als we hun producten kopen. Het tegendeel is waar. We laten ons wijsmaken dat we voor alles een ander product nodig hebben. Terwijl je met een paar basisproducten vaak even ver komt. Meestal zitten die producten verpakt in plastic of bevatten ze plastic. Je moet ze kopen, naar huis brengen, ergens een plek geven, na gebruik sorteren of weggooien…. Als je het ons vraagt: zonde van je tijd en geld.

 

10. Het vraagt niet veel moeite.

Er is altijd iets dat jij kunt doen. Voortaan altijd een boodschappentas mee. Overstappen op een drinkfles en kraantjeswater. Je kleren meer luchten en minder vaak wassen. Hergebruik glazen bokalen en flessen. Elke dag neem je een stap, met vallen en opstaan. Maar start vandaag. Iets veranderen aan je plasticgewoonte is een kwestie van 'beseffen' . En dan hopla, allemaal samen aan de slag!

 

 

Veel succes met jouw plasticvrije start

 

xoxo

Virginie


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.