4 tips om te starten met een zero waste levensstijl

Gepubliceerd op 27 februari 2021 om 16:22

“Elke minuut wordt er een vuilniswagen met plastic in onze oceanen gedumpt” die er langzaam maar zeker een plastic soep van maakt. Plasticvervuiling is een van de vele milieuproblemen waarmee we tegenwoordig worden geconfronteerd. Het alarmerende rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat  werd gepubliceerd, maakte duidelijk dat we allemaal moeten meedoen en onze gewoonten moeten heroverwegen om een ​​klimaatramp te voorkomen!

Dus, wat kunt u doen om uw bijdrage aan plasticvervuiling te verminderen? Doe mee met de zero-waste-beweging! Het internet staat vol met handleidingen over hoe je een milieuvriendelijke en plasticvrije levensstijl kunt aannemen.

In het begin kan het ontmoedigend aanvoelen. Maar het betekent niet dat je je hele leven van de ene op de andere dag moet veranderen. Elke ruil, hoe klein het ook mag lijken, maakt een verschil!

Hier zijn vier ietwat verschillende maar effectieve tips die iedereen kan gebruiken om ervoor te zorgen dat er in 2050 niet meer plastic dan vis in de zee is.

    

   • 1 inspecteer jouw vuilnis

   Het is goed om een ​​idee te krijgen wat voor soort afval u produceert. Bekijk uw vuilnisbak en probeer het afval te categoriseren. Is het voornamelijk een verpakking? Yoghurtpotten of waterflessen? Als je eenmaal weet waar het meeste plastic vandaan komt, ga dan nadenken over duurzame en beschikbare alternatieven voor ten minste één van de producten

    

      

     • 2 Eenmalig gebruik weigeren

     Dit is waarschijnlijk het gemakkelijkste om te doen. Weiger wat je niet nodig hebt en zeg gewoon 'nee, bedankt' tegen rietjes, bestek voor eenmalig gebruik, plastiek verpakkingen bij groenten of fruit, wegwerp artikelen. Daardoor zou je ook andere mensen om je heen kunnen inspireren en naar je kunnen luisteren. Geef het goede voorbeeld!

       

      • 3 Wees voorbereid

      Plan je een beetje van tevoren, dan voorkom je gemakkelijk onnodige verpakkingen. Zorg dat u altijd een herbruikbare boodschappentas in uw auto of bij u heeft. Breng uw eigen bokalen en potten mee naar de slager en een draagtas naar de bakkerij. Dit helpt u om wegwerpverpakkingen te weigeren. Kleine stoffen tassen zijn ook geweldig om groenten en fruit in te doen in de supermarkt of wekelijkse markt. 

        

       • 4 Wees creatief

       Zero Waste is niet alles vervangen door nieuwe plasticvrije artikelen. Hier komt het leuke gedeelte: gebruik wat je al in huis hebt en bedenk hoe je het zou kunnen hergebruiken voor je zero-waste-avontuur. In plaats van een reeks nieuwe potten te kopen, kunt u oude glazen bokalen gebruiken die u nog thuis heeft staan. Wees creatief en vervang alleen items die niet meer kunnen worden gebruikt.

        

        Hopelijk kan je hiermee al de eerste stap zetten naar een zero waste levensstijl.

        

       xoxo 

       Virginie


       «   »

       Reactie plaatsen

       Reacties

       Er zijn geen reacties geplaatst.