Reinigen van jouw wollen kledij

Gepubliceerd op 16 oktober 2020 om 09:22

 

We hebben allemaal een wollen trui, sjaal, muts of hoofdband in onze kast. Ze brengen ons de warmte in het koude seizoen. Maar hoe zorg je ervoor dat hij niet buiten adem raakt? Tussen krimppilling en vervorming van het kledingstuk is het vaak ingewikkeld om te weten welke de juiste reflexen zijn voor het reinigen van de wol.

 

Was uw wollen artikel zo weinig mogelijk! Toch een vies geurtje? Leg hem dan even buiten in de ochtend dauw om te verluchten. 

Is hij echt vuil hou dan zeker rekening met volgende tips. 

 

Wolprogramma of handwas

De meeste wasmachines hebben een speciaal wolprogramma. Is dat bij de jouwe niet het geval, dan zit er niets anders op dan een handwasje te doen. Vul je badkuip (of een lekker grote emmer) met lauw water (nooit warmer dan 20 graden) en een scheutje wolwasmiddel (eucalan ). Laat je wollen kleding ongeveer 10 minuten onderdompelen in het water en haal de wollen kleding daarna uit bad. Zorg er wel voor dat je elke stuk nog eventueel naspoelt.

Liggend laten drogen

Klaar met de handwas? Wikkel de wollen kleding dan in een schone handdoek en dep ‘m zachtjes droog. Net zo lang tot het meeste water is opgenomen. Laat je kleding daarna liggend drogen, anders rekt het uit. Hang een wollen trui bv echt nóóit maar dan ook nóóit op tijdens het drogen. Doe nooit jouw wollen kleding in de droogtrommel of leg hem nooit in de buurt van een warmtebron.

Geef ‘m de ruimte

Zorg ervoor dat je je wasmachine niet te vol maakt. Wol neemt veel water op en heeft daardoor flink wat ruimte nodig in de trommel. Zo kan je wollen kleding al dat water ook weer kwijt.

Gemengde samenstelling

Heb je bv een trui die bestaat uit 80 procent katoen en 20 procent wol? Stel het wasprogramma dan altijd in op de zwakste vezel, anders gaat je trui in no time krimpen. Voor wol, zijde en synthetische stoffen als polyamide kun je het best een fijn of wol wasprogramma kiezen.


 »