Bokashi: alternatief voor composteren. Mijn ervaring.

Ik woon op een appartement en heb dus geen tuin om te composteren. Bokashi is een alternatief dat minder ruimte inneemt en bovendien geurloos is. Ik testte deze manier om etensresten te verwerken uit in mijn keuken en zette de voor- en nadelen van bokashi maken voor je op een rij.

 

Wat is bokashi?

Bokashi is een manier om keukenafval te verwerken tot mest en voeding voor je (kamer)planten. Dit gebeurt reukloos en is dus ook geschikt om in de keuken of op je balkon te doen. Je mengt in een luchtdichte emmer je keukenresten met bokashi-starter: tarwezemelen met micro-organismen die zorgen dat er een fermentatieproces op gang komt. Bokashi is een Japans woord en betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’.

 

Hoe werkt het?

Zelf test ik de bokashi-emmer in de keuken. De emmer is klein genoeg om in een keukenkastje te zetten, bijvoorbeeld onder de gootsteen. Een belangrijk pluspunt van de emmer: er komen inderdaad geen geurtjes vrij. Op ons aanrecht hebben wij een klein bakje staan waarin we ons keukenafval verzamelen. Normaal gooi ik dit in de GFT-bak,maar in de zomer stinkt het snel en heb ik last van vliegjes, nu snij ik het een keer per dag in kleine stukjes en verzamel het in de bokashi-emmer.

 

Iedere laag keukenafval dek ik af met een laagje starter. Na een paar dagen kan ik vocht aftappen via het kraantje aan de onderkant. Dit vocht is rijk aan gezonde bacteriën, anti-oxidanten, vitaminen en enzymen en geef ik verdund als voeding aan mijn kamerplanten. Er komt wel meer vocht vrij dan dat ik kan gebruiken, en bewaren kan niet, dus af en toe spoel ik het ook gewoon weg via de gootsteen. Het sap heeft een reinigende werking, dus je doet er ook je afvoer een plezier mee. Na twee weken is mijn emmer vol en zet ik hem weg in mijn waskot, zodat de resten nog tien dagen kunnen fermenteren. Deze resten geef ik met plezier aan mensen die een tuintje hebben. In de tussentijd gebruik ik de tweede emmer om ons afval weg te gooien.

 

Voordelen van bokashi

  • Door je keukenresten te fermenteren en in je tuin in te graven heb je minder afval.
  • Het afgetapte vocht kun je verdund (10 ml vocht op 1 liter water) gebruiken als voeding voor je (kamer)planten of onverdund als ontstopper of reiniger voor je afvoerputjes of toilet.
  • Een bokashi-emmer is compacter dan een composthoop en bovendien komen er geen geurtjes vrij. Het maken van bokashi is daardoor ook geschikt voor mensen met een kleine tuin of balkon.
  • Een zak met twee kilo bokashi-starter kost maar een paar euro en is voldoende voor vier tot vijf maanden fermenteren.

 

Nadelen van bokashi

  • Het grootste nadeel van bokashi vind ik het feit dat ik al het materiaal in kleine stukjes moet snijden (maximaal vijf bij vijf centimeter). 
  • Niet al het organische restafval mag in de bokashi-emmer worden gegooid, bijvoorbeeld beschimmelde etensresten en grote botten. Het grootste gedeelte van ons keukenafval mag gelukkig wel in de emmer, zelfs koffiefilters en theezakjes.
  • Bokashi-afval ziet er precies hetzelfde uit als hoe je het in de emmer stopt. Je verwerkt dus herkenbare keukenresten in je tuin. Per m² tuin kun je 1 of 2 kilo bokashi per jaar ingraven, dus met een kleine tuin heb je misschien te veel afval.

 

 

Lees meer »

Waarom kiezen voor een natuurlijk deodorant.

Wat weet jij van deodorant af? We gebruiken het allemaal, want ja vies ruiken daar zeggen wij nee tegen. Omdat het de normaalste zaak van de wereld is staat niet iedereen er bij stil wat we onder onze oksels smeren. Welke ingrediënten zitten er in deodorant en wat ze met ons lichaam doen? Er is een groot verschil tussen natuurlijke & synthetische deodoranten. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde deodoranten schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid? Misschien heb je zelf weleens jeuk, roodheid of bultjes onder je oksels ervaren. Deze reactie komt er niet voor niets. Bepaalde stoffen brengen grote risico’s mee met betrekking tot onze huid en gezondheid. Hier vertel ik je graag meer over.

 

Spuitdeo's en anti-transpirant 

Oksel zweetklieren zijn pas actief vanaf de puberteit. Dit is vaak ook de leeftijd waarop gestart wordt met deodorant. De lekkerste geurtjes worden uitgekozen en het liefst ook nog eentje die het zweet remt (anti-transpirant), want die natte plekken in je blouse zijn ook geen gezicht. Maar wat voor effect hebben deze niet-natuurlijke deo’s eigenlijk op je lichaam?

De welbekende spuitdeo’s bevatten alcohol, parfum en een boel andere chemische toevoegingen, zoals parabenen en conserveermiddelen. Deze stoffen drogen de huid onder de oksels uit, waardoor irritatie kan ontstaan. Ook prikkelen ze de klieren, waardoor het zo kan zijn dat de zweetklieren nog meer zweet gaan produceren. Daarnaast bevatten veel deo's een anti-transpirant: oftewel, een stofje dat het zweten moet stoppen. Dit is vaak op basis van aluminium en zorgt ervoor dat de zweetklieruitvoergangen verstopt raken. Hierdoor kan zweet er niet meer uit en stapelen afvalstoffen zich op in de uitvoergangen. Niet gezond dus! Daarnaast dringt aluminium je huid en lymfebanen binnen en kan het je hormoonbalans verstoren. Ook wordt aluminium gelinkt aan bepaalde vormen van kanker, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Wel is aangetoond dat bij vrouwen met borstkanker een verhoogd gehalte aluminium is gevonden in de lymfebanen. 

 

De betere oplossing 

Zweten is een normaal proces in het lichaam en gebeurt met een reden. Vaak is de zweetproductie rondom de puberteit actiever en is het in zo’n fase fijn om het zweten te remmen met een anti-transpirant. Maar vaak blijft men vanaf dat moment jaar in en jaar uit dezelfde soorten deo’s gebruiken. Maar wist je dat je vermoedelijk nu, eenmaal veel ouder, minder zweet dan tijdens de puberteit? De anti-transpirant kun je daarom rustig laten staan. De vervelende geurtjes willen we natuurlijk wel voorkomen en daarvoor is de natuurlijke deodorant het antwoord.

Natuurlijke deodorant  is opgebouwd uit een aantal huidvriendelijke oliën, zoals kokosolie, sheaboter en cacaoboter. Deze zorgen voor een rustige okselhuid. Voor een lekker geurtje worden hier etherische oliën aan toegevoegd. Deze geuroliën zijn vriendelijker voor je lichaam en het alternatief voor parfum in de deo’s. Daarnaast worden er een aantal ingrediënten toegevoegd die de reactie tussen de vetten uit je zweet en de huidbacteriën blokkeert, waardoor het zweet niet gaat stinken. Voornamelijk natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baking soda) en arrowroot (pijlwortel) zijn toppers in het neutraliseren van geurtjes. Daarnaast wordt zinkoxide of witte klei toegevoegd, wat een vocht opnemende werking heeft en ervoor zorgt dat zweet sneller opdroogt. Een natuurlijke deo remt dus niet de zweetproductie, maar zorgt ervoor dat het zweet niet of minder gaat ruiken. Gezond voor jouw oksels en lichaam!

 

Overstappen op natuurlijke deo

Afkicken

Voordat je overstapt op een natuurlijke deo zou je wel rekening moeten houden met het een en ander. Als jouw oksels gewend zijn aan agressieve deo’s met aluminium, dan zullen de zweetklieren eerst van deze ingrediënten moeten afkicken. Jouw zweetklieren zullen alle ‘rommel’ eerst moeten uitscheiden en dit kan gepaard gaan met wat geur. De eerste twee weken na het stoppen van jouw anti-transpirant of spuitdeo kan het dus zijn dat je meer zweet en dat het zweet gaat ruiken. Dit wordt beter, geloof me! Het is even doorbijten en deze ‘afkickperiode’ afzien. Hierna raakt de zweetproductie meer in balans, waardoor je op lange termijn minder vochtige oksels kunt hebben. Wat in de tussentijd helpt, is het meenemen van verfrissingsdoekjes gedurende de dag en je natuurlijke deo bijsmeren.

Less is more

Naast het afkicken kan het ook zijn dat jouw okselhuid moet wennen aan de nieuwe ingrediënten uit je natuurlijke deo. Van natuurlijke deo’s heb je maar héél weinig nodig en je gebruikt als snel teveel. Twee ‘strepen’ onder elke oksel is voldoende, waarvan je je vingertoppen nog kunt gebruiken om het product over de hele oppervlakte te verdelen. Natriumbicarbonaat kan, bij teveel product gebruik, zorgen voor wat irritatie op de huid. Hierom is het erg belangrijk om weinig te gebruiken. Pluspunt is dat je vrij lang met zo’n deo doet!

 

Voor wie nog niet helemaal overtuigd is van de voordelen van een deodorant op natuurlijke basis zetten we hier de feiten even op een rijtje. Synthetische deodorants bevatten een vaak gevaarlijke ingrediënten met een negatieve werking op het lichaam. Zo remt aluminium in synthetische deodorants de zweetproductie. Zweten is echter heel belangrijk voor ons lijf aangezien het zorgt voor de afvoer van gifstoffen en onze lichaamstemperatuur stabiel houdt. Verder bevatten synthetische deodorants vaak kunstmatig parfum wat huidirritaties kan veroorzaken. 

Wat een deo dan nog voor zin heeft? Awel, natuurlijke deodorants remmen de zweetproductie niet af, maar schakelen de bacteriën uit die zorgen voor een vervelende geur. Op deze manier raakt de huid niet verstopt en kunnen je oksels gewoon blijven ademen. Daarnaast is een deodorant op natuurlijke basis vrij van aluminium, alcohol, parabenen, kunstmatig parfum en andere ingrediënten die gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Hoog tijd om over te schakelen dus.

  

Hier mijn favoriete natuurlijke deodorants op een rijtje.  (verkrijgbaar in de webshop)

 

Lees meer »

Summer vibes

De zomerse temperaturen zijn in het land en daar ga je mij zeker niet horen over klagen. Maar met deze gezellig warme temperaturen zijn er toch een aantal zaken waar je best rekening mee houdt. 

 

Daarom deel ik hier enkele tips om deze warme dagen vlekkeloos door te komen . 

 

1) Stay hydrated

 

Met dit warm weer is het heel belangrijk om genoeg te drinken. En tuurlijk is een lekkere frisse pint of wijntje op terras OK. Enjoy, zolang het kan. Maar als ik het over hydrateren heb, heb ik het vooral over water of ongesuikerde dranken. 

Ik ben helemaal gek op zelfgemaakte ice-tea, ik koop namelijk thee in bulk bij verschillende leveranciers. oa. My favorite place to be @ Lathee  (te Geraardsbergen) online bestel ik vaak bij @teaplanet_els ( verzot op haar aardbei- munt thee) en cafe couture heeft zoveel lekkere smaken. 

Of soms maak ik infused water, water met verse kruiden, fruit enz..erin. Mijn all time favorite is  gember/komkommer en munt combinatie. Super verfrissend. 

Dus vergeet niet om jouw herbruikbare fles te vullen en mee te nemen als je onderweg bent. 

 

Nog enkele tips:

  • Wacht niet tot dat je dorst hebt om te drinken, want dan ben je al beetje gedehydrateerd. 
  • Geef een smaakje aan jouw water ( best zonder suikers). 
  • Eet waterrijk fruit

 

Deze geïsoleerde drinkbus houdt  jouw water tot 24u koud. 

 

Lees meer »

Langzaam maar zeker verstikt plastic onze planeet!

Langzaam maar zeker verstikt plastic onze planeet.

Wist je dat er elke minuut miljoen plastic waterflessen worden verkocht, dat er elke minuut één vrachtwagen vol plastic in de oceanen terecht komt. De macht van de consument is een reëel iets. 

 

Maak je leven en de wereld een stukje meer plasticvrij - Yes, you can!

10 redenen om mee te doen. 

Ik wil evenveel als jou een fijne wereld voor onszelf en de volgende generaties en dus voorzie ik jou supergemakkelijke tips. 

Niet twijfelen. Gewoon meedoen!

 

1. Je wilt minder wegwerpplastic in de wereld.

Plastics belanden vaak op het stort (zelfs gerecycleerd plastic belandt ooit als afval op een stort of in een verbrandingsoven) of komt via zwerfvuil in natuur en waterwegen en zo in de zee terecht. En de plastic afvalberg neemt alleen maar toe. Bovendien is plastic gemaakt om eeuwig mee te gaan: het breekt niet af maar valt uiteen in microplastics. Ze zorgen dus voor permanente vervuiling. Er is geen ‘weg’ in ‘weg’werp...

 

2. Je draagt je steentje bij aan een betere wereld - en dat maakt je happy.

Door zelf meer plasticvrij te gaan, doe je iets aan het probleem. Bovendien start je een ontdekkingstocht waarbij je elke dag leert.

 

3. Je doet het voor de volgende generaties. 

Welke toekomst wil je hen achterlaten? Wil je door hen herinnerd worden om wie je bent of om de afval die je achterliet? Besef je dat je plastic yogurtpotje langer zal bestaan dan je klein- en achterkleinkinderen? En we willen toch allemaal dat zij nog zullen kunnen genieten van de natuur? Of simpelweg… gezond zijn?

 

4. Ook je eigen gezondheid vaart er wel bij.

Plastic is niet alleen toxisch als het wordt geproduceerd, maar ook wanneer we het gebruiken: plastic lekt in onze voeding en in het water. Wanneer je plastic verpakkingen koopt, breng je toxische stoffen je leven binnen die je lichaam belasten en je hormonen verstoren. Plastic mijden helpt om lucht, drinkwater én je lichaam gezonder te houden.

 

5. Je wilt dieren geen schade toebrengen.

plastics op - als ze al niet stikken of verwikkeld raken in grotere stukken plastic. Filmpjes hierover zijn zo pijnlijk dat we er liever van wegkijken. Maar het gebeurt wel, for real. Wat we niét zien, is zo mogelijk nog erger: de microplastics die al tot in de zeebodem zitten, in de vissen, schelp- en schaaldieren en uiteindelijk ook in het eten op ons bord.

 

6. Je wilt niet dat de planeet nog langer afziet.

Onze planeet heeft zoveel wondermoois te bieden. Maar we zijn er met zijn allen een zootje van aan het maken. We wandelen allemaal graag in de natuur of aan zee. Een beetje zorg dragen voor de planeet is dan toch het minste?

 

7. Wat jij koopt, heeft effect.

De macht van de consument is een reëel iets. Tien jaar geleden vond je nauwelijks bio, veggie of vergeten groenten in de supermarkt en kijk nu. Zelfs al geven we allemaal maar één plastic item op, bijvoorbeeld waterflessen, of voorverpakte groenten. Refusing single- use plastic is the way to go. Met andere woorden koop bewust.

 

8. Je spaart geld. Elke keer als je iets in wegwerpverpakking koopt, gooi je letterlijk geld in de vuilbak.

Herbruikbare producten kopen is een investering, maar dat heb je snel terug verdiend. 

 

9. Je wint tijd.

Fabrikanten beloven ons tijdsbesparing als we hun producten kopen. Het tegendeel is waar. We laten ons wijsmaken dat we voor alles een ander product nodig hebben. Terwijl je met een paar basisproducten vaak even ver komt. Meestal zitten die producten verpakt in plastic of bevatten ze plastic. Je moet ze kopen, naar huis brengen, ergens een plek geven, na gebruik sorteren of weggooien…. Als je het ons vraagt: zonde van je tijd en geld.

 

10. Het vraagt niet veel moeite.

Er is altijd iets dat jij kunt doen. Voortaan altijd een boodschappentas mee. Overstappen op een drinkfles en kraantjeswater. Je kleren meer luchten en minder vaak wassen. Hergebruik glazen bokalen en flessen. Elke dag neem je een stap, met vallen en opstaan. Maar start vandaag. Iets veranderen aan je plasticgewoonte is een kwestie van 'beseffen' . En dan hopla, allemaal samen aan de slag!

 

 

Lees meer »

Heerlijke en geneeskrachtige drankjes met de schil van ananas

Ik moet eerlijk toegeven dit ideetje zag ik zelf op tiktok voorbij komen. Ik volg er een Canadeese jonge dame die heel veel groenten en fruit in bokalen bewaard

(canning vegetables) en zo zag ik dat ze ook de schil van ananas gebruikte.

Maar ik vroeg mezelf natuurlijk af waarom?

1) Om zo weinig mogelijk afval te hebben. 

2) Omdat het ook vele gezondheidsvoordelen heeft. 

 

Wat zijn die gezondheidsvoordelen dan? Dat leg ik je hier even uit. 

Gooi jij ook telkens de schil van jouw ananas in de afval zonder het te gebruiken? Stop er dan nu mee want dit schijnbaar afvalproduct heeft heel wat voordelen. 

Je kan namelijk heerlijke drankjes maken van de schil van ananas, drankjes die ook nog eens geneeskrachtige eigenschappen bezitten. 

 

Zal ik de goede eigenschappen hier laten zien? 

 Het is belangrijk te onthouden dat de ananas niet mag bespoten zijn met pesticiden vanwege twee redenen. De eerste het is schadelijk voor de gezondheid, de tweede is dat het de goede micro-organismen verwijdert. 

 

Ananas...

-Helpt darmparasieten te bestrijden.

-Draagt bij aan de spijsvertering. 

-Bevordert de werking van de darmen en helpt tegen constipatie en aambeien. 

-Beschermt de microbiologische darmflora. 

-Is een krachtig en natuurlijk ontstekingsremmend middel dat kan helpen bij keelpijn en spierpijn. 

-Kan de bloedcirculatie verbeteren. 

-Kan helpen wanneer je wilt afslanken. 

-is vocht afdrijvend. 

-Zou het bloed kunnen reinigen. 

 

Lees meer »

Earth day

Laten we onze gedachten een beetje afwenden van de huidige coronavirus- situatie en even nadenken over onze planeet aarde. We vieren Earth day elk jaar op 22 April en bij die gelegenheid herinneren we onszelf eraan hoe ieder van ons kan bijdragen aan het behoud van onze kostbare planeet en deze veilig en gezond houden voor de komende generaties. Het is tenslotte de enige planeet waar mensen kunnen leven en daarom moeten we ons ervan bewust zijn hoe we ons op onze beurt gedragen. 

 

Het is hoog tijd om voor onze planeet te zorgen. En de oplossingen zijn er! Ondanks de pandemie kunnen we individuele acties ondernemen voor het welzijn van onze planeet. Deel uw persoonlijke initiatieven om een dosis inspiratie te geven aan iedereen en moedig uw dierbaren aan. 

 

Dus enkele praktische voorbeelden waar ik me in mijn dagelijks leven aan vasthoud, misschien vindt je ze interessant en nuttig:

 

-ik recycleer en scheid afval, vooral plastic dat zeer schadelijk is voor de natuur, aangezien het erg langzaam afbreekt. 

-Ik koop minder producten in plastic verpakkingen, en meer in papier, glas of een ander biologisch afbreekbaar materiaal.

-Ik bespaar water! Ik draai bijvoorbeeld de kraan toe tijdens het tanden poesten of mijn haar te wassen. 

-Ik bespaar elektriciteit door apparaten uit te schakelen als ik ze niet gebruik.

-Ik geniet van de natuur en de verbinding die ik ermee heb . Ik hou ervan om de frisse lucht in te ademen. En sinds we mondmaskers moeten dragen nog meer. 

 

En nu ben jij aan de beurt. Wat doe je om onze planeet te behouden? Uw gedachten en suggesties zijn van harte welkom. 

 

xoxo

Virginie

 

 

Lees meer »

4 tips om te starten met een zero waste levensstijl

“Elke minuut wordt er een vuilniswagen met plastic in onze oceanen gedumpt” die er langzaam maar zeker een plastic soep van maakt. Plasticvervuiling is een van de vele milieuproblemen waarmee we tegenwoordig worden geconfronteerd. Het alarmerende rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat  werd gepubliceerd, maakte duidelijk dat we allemaal moeten meedoen en onze gewoonten moeten heroverwegen om een ​​klimaatramp te voorkomen!

Dus, wat kunt u doen om uw bijdrage aan plasticvervuiling te verminderen? Doe mee met de zero-waste-beweging! Het internet staat vol met handleidingen over hoe je een milieuvriendelijke en plasticvrije levensstijl kunt aannemen.

In het begin kan het ontmoedigend aanvoelen. Maar het betekent niet dat je je hele leven van de ene op de andere dag moet veranderen. Elke ruil, hoe klein het ook mag lijken, maakt een verschil!

Hier zijn vier ietwat verschillende maar effectieve tips die iedereen kan gebruiken om ervoor te zorgen dat er in 2050 niet meer plastic dan vis in de zee is.

       

      Lees meer »

      Uw winterkledij motvrij opbergen

      Eindelijk het is zover de lente begint stilletjes aan zijn intrede te doen. Binnenkort kunnen de dikke, warme wintertruien opgeborgen worden en de lente/ zomer jurkjes kunnen weer tevoorschijn gehaald worden. Voor motten is dit de uitgelezen kans om zich te nestelen in uw winterkleding. Om te voorkomen dat motten hun slag slaan in uw winterkleding heb ik enkele tips en tricks op een rijtje gezet voor een motvrije kledingkast. 

       

      Ten eerste is het verstandig om te ruimte waarin u de winterkleding gaat op bergen schoon te maken en ervoor te zorgen dat er zich geen motten(nestjes) bevinden. Wanneer er nog motten of eitjes in uw kast zitten kunnen deze gemakkelijk toeslaan op de winterkleding. Vooral wollen kleding is hier erg gevoelig voor. 

       

      Daarnaast is het van uiterst belang uw kleding schoon op te bergen. Wanneer uw kledingstukken nog enige sporen van vocht bevatten , van bv transpiratie, kunt u niet alleen last hebben van motten maar ook van schimmel in uw kleding.  Het is dan ook belangrijk om uw kleding, en vooral wollen kleding, te reinigen voor het opbergen. Gebruik bij het reinigen van uw wollen kleding  telkens een geschikt wasmiddel zoals bv eucalan Lavendel . ( verkrijgbaar in de webshop)

      Zorg er ook steeds voor dat de kleding goed droog is voor het opbergen. 

       

      Om te voorkomen dat er motten bij uw kleding komen is het verstandig om uw kleding goed afgesloten op te bergen. Wanneer u uw kleding in goed afgesloten dozen, boxen of hoezen opbergt kunnen motten niet zo gemakkelijk bij uw kleding komen. 

      Altijd handig en effectief zijn lavendel zakjes of mottenbollen. Deze hulpmiddelen helpen voorkomen dat motten in de buurt komen van uw kleding. 

       

      Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. 

       

      Lees meer »

      Hoe combineer je de Ella débardeur?

      We wisten het je al eerder te vertellen, maar als er één trendstuk is dat je deze herfst of winter absoluut niet in jouw kast mag ontbreken dan is het wel een débardeur. Dat je retro knitwear zonder mouwen dit seizoen liefst in een grof gebreide en oversized vorm komt, is duidelijk. Terwijl de débardeur vroeger als nerdy werd beschouwd weet het zich nu perfect te mengen met eigentijdse looks.

      De debardeur ouwbollig?

      Als je deze klassieker goed weet te combineren, helemaal niet! Het is volgens ons het ideale kledingstuk in de overgang van zomer naar herfst/ winter, omdat het net warm genoeg is voor de iets grauwere dagen van deze tijd van het jaar. Het staat chique en elegant maar door de oversized touch ook speels tegelijkertijd. Onze Elle débardeur is gemaakt uit de zachte alpaca /zijde wol, waardoor hij vederlicht is om te dragen en toch lekker warm. 

       

      Maar hoe combineer je nu de oversized Ella débardeur? 

       

      Een oversized Ella débardeur is perfect om op een mom jeans te dragen.

      Lees meer »

      Reinigen van jouw wollen kledij

       

      We hebben allemaal een wollen trui, sjaal, muts of hoofdband in onze kast. Ze brengen ons de warmte in het koude seizoen. Maar hoe zorg je ervoor dat hij niet buiten adem raakt? Tussen krimppilling en vervorming van het kledingstuk is het vaak ingewikkeld om te weten welke de juiste reflexen zijn voor het reinigen van de wol.

       

      Was uw wollen artikel zo weinig mogelijk! Toch een vies geurtje? Leg hem dan even buiten in de ochtend dauw om te verluchten. 

      Is hij echt vuil hou dan zeker rekening met volgende tips. 

       

      Lees meer »