Cosiwool

Hey!

 

Ik ben Virginie, oprichtster van Cosiwool. Ik startte in oktober 2020 met Cosiwool een Belgisch en specifieker Geraardsbergs breilabel dat zich focust op duurzame unieke stuks. Op 8 jarige leeftijd leerde ik haken en breien van men mama, maar sinds enkele jaren is de passie voor het breien echt begonnen.

Hoe ga ik te werk? 

Tot op vandaag, wordt alles met mijn twee geduldige handen gemaakt in mijn atelier in Geraardsbergen. Ik sta voor uniek en persoonlijke producten waardoor er maar beperkte oplages zijn per design. Ieder stuk wordt met veel aandacht en liefde gebreid.

 

De materialen die ik gebruik.

Het ecologische aspect is een zeer belangrijk gegeven voor mij. Daarom werk ik enkel met duurzame kwalitatieve garens o.a. mohair, alpaca, zijde, katoen en leder. De garens die ik gebruik zijn vervaardigd uit gecertificeerde grondstoffen. Al onze garens zijn zo ecologisch mogelijk vervaardigd. Dit betekent dat het getest is en volledig vrij van schadelijke chemicaliën bevonden is en veilig is voor menselijk gebruik. 

Ik wil ook met Cosiwool streven naar een meer eco-vriendelijke wereld. Waarom? 3-tal jaar geleden startte ik zelf met een zero waste levensstijl. Stap voor stap veranderde ik mijn gewoontes naar meer eco-vriendelijke gewoontes. Daarom verkoop ik ook een mooi aanbod aan eco-vriendelijke producten.

 

Eco-vriendelijke producten die ik verkoop

 

Ik probeer zoveel mogelijk lokale producten aan te beiden. Die steeds goed zijn voor mens en milieu. 

 

Garens die ik gebruik

Alpaca:

Alpaca is een natuurlijke vezel afkomstig van de alpaca in Peru en heeft een soortgelijke structuur als die van schapenwol. De vezel is zo zacht omdat hij een kleine diameter heeft, net als bij merinoswol. Alpaca is zacht, duurzaam, luxe en zijdeachtig. Garen van alpacavezels vilt en pilt niet zo snel en kan licht of zwaar zijn afhankelijk van hoe het gesponnen is. Hoewel het op schapenwol lijkt, is het warmer, prikt het niet en bevat het geen lanoline (wolvet) zodat alpaca van nature hypoallergeen is.

 

Mohair:
Deze vezel is afkomstig van angorageiten in Peru en wordt beschouwd als een luxe vezel. Garen van mohair is net zo warm als wol, maar veel lichter; het is duurzaam, laat zich gemakkelijk verven en vilt niet snel. Mohair
vezels glazen zacht door de manier waarop ze het licht weerkaatsen. Hoewel mohair een harde vezel is, wordt het meestal gesponnen tot een luchtig garen, zodat kledingstukken kan mohair luchtig en prachtig zijn.

 

Zijde:
Zijde is een fijne en lange vezel die geproduceerd wordt uit de poppen van de motvlinder van zijderupsen. Hoewel de zijderups gecultiveerd is, wordt wilde of tussahzijde geproduceerd uit de poppen van de ongecultiveerde zijderupsen. De zijdevezel is een van de allersterkste natuurlijke vezels en geweldig om breigarens van te maken. Zijde laat zich ook erg goed mengen met andere vezels en vooral met wol. Zijde laat zich ook goed verven met natuurlijke verfstoffen.

 

Katoen
Is de vezel die rond de kernen van de katoenplant wordt aangetroffen en het bestaat bijna volledig uit cellulose. Katoen is meestal wit van kleur, maar er zijn ook groene en bruine varianten. De katoenvezel wordt meestal tot (dun) garen gesponnen en er wordt zacht en ademende textiel van gemaakt dat zeer geschikt is voor zomerkleding en accessoires. Het is minder sterk dan zijde of linnen, maar sterker dan wol.

 

Deze zorgvuldig uitgekozen materialen zorgen ervoor dat jij lekker warm blijft op koude winterdagen. En dat alles met veel respect voor mens, plant en dier.

 

Liefs

Virginie